Над 500 млади предприемачи представят днес иновативните си решения на бизнес форума "Изгряващи звезди", организиран за трета поредна година от Джуниър Ачийвмънт България.

"Тук са финалистите от ученическите и студентските компании, които са развивали дейност през годината. Това са компании от 15 университета и над 600 училища, в които се обучават на мениджърски умения и развиват конкретни бизнес умения", заяви изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт България Милена Стойчева. 45 ученически и 15 студентски компании участват във форума.

Все по-голямо значение ще придобива ролята на човешкия капитал, на талантливите хора, а нашата организация подпомага иновативните умения, които ще доведат до успешна реализация на младите хора, подчерта Милена Стойчева.

Тя добави, че последните години организацията работи все по-добре с образователните институции и с бизнеса. В програмата на бизнес форума има дискусионен панел "Професии на бъдещето".

Младите хора си представят в бъдещето да има гидове в космоса, специалисти по нанотехнологии, биотехнологии и др., посочи изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт.

Българското образование все още не е напълно подготвено за този авангарден период, но се усеща по-голяма отвореност към иновативните идеи, подкрепени с практическа подготовка, добави тя.

По време на събитието наградата "Учител на годината - признание на общността" бе връчена на Мая Гешева от Националната финансово-стопанска гимназия, а наградата "Най-добър учител на годината за принос в обучението по предприемачество" взе Людмила Кьосова, преподавател в СОУ "Васил Левски" – Велинград. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова връчи наградата на Столична община на 19-то СОУ-София като спомена в словото си, че 33 училища на територията на общината работят по програми на Джуниър Ачийвмънт.