Представители на швейцарския клон на HSBC са провели стотици срещи със заможни клиенти в 25 страни в опит да привлекат техните пари в тайни депозитни сметки.

Последните файлове в т. нар. афера SuissLeaks показват, че през 2004 г. и 2005 г. банкерите са имали поне 1 645 срещи в 25 страни с настоящи или потенциални клиенти, съобщава AFP, цитирайки публикации на журналисти в Швейцария.

Срещите са провеждани в луксозни хотели в Париж и Тел Авив, пиано бар в Антверпен, летището в Поант-Ноар, Конго и лятна резиденция в Копенхаген.

В 5 от 25-те страни засегнати от аферата HSBC вече са започнали съдебни дела срещу швейцарския клон на банката. Това са САЩ, Франция, Аржентина, Испания и Белгия.

От изнесените документи става ясно, че на въпросните срещи представителите на банката са предлагали начини да се избегнат данъците върху депозитите. Тъй като според Европейската директива за влоговете се облагат само депозитите на физически лица, от швейцарския клон на HSBC предлагали на клиентите да създадат офшорни компании и да вложат средствата в тях.

Документите разтърсиха света вчера, осветявайки финансовите дела на най-богатите и накараха британските власти да започнат разследване срещу HSBC. Банката, която е втората по големина в света, има два главни офиса – във Великобритания и в Хонконг.

Публикувани през уикенда, документите сочат, че швейцарският клон е помогнал на клиенти в повече от 200 страни да избегнат данъци върху сметки на стойност над 104 млрд. евро.