* допълнен вариант

Полицаи и прокурори влязоха днес на проверка в сградата на Държавен фонд „Земеделие". Фондът е и агенция по програма САПАРД. Повече от три часа служителите на Икономическа полиция и на прокуратурата описваха документи, свързани с Програмата за развитието на селските райони у нас. За конфликт на интереси се разследват шестима експерти от фонда. Пред Дарик прокурор Божидар Джамбазов съобщи, че все още няма повдигнати конкретни обвинения по случая.

Акцията на полицията е заради конфликт на интереси в работата на шестима експерти от фонда. Ето какво каза директорът на фонда Калина Илиева: „Проверяват се шестима експерти по наш сигнал. Знаете, че още от септември извършваме проверки както за конфликт на интереси, така и за нерегламентирани връзки на служители с консултантски фирми, така че ние казахме, че всеки един сигнал се дава на съответния компетентен орган, когато имаме подозрения. Колегите са преценили, че днес ще извършат проверка".

Операцията се провежда под ръководството на прокуратурата. Министерството на земеделието и храните ще съдейства на органите на реда при проверката, съобщиха от земеделското ведомство. Сигналите към полицията са подадени именно от страна на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие".

Все още няма повдигнати обвинения срещу служители на ДФ „Земеделие" във връзка с днешната операция на прокуратурата и полицията, съобщи пред Дарик заместник градският прокурор Божидар Джамбазов. Той допълни, че претърсването цели да установи злоупотреби по Програмата за развитие на селските райони.

Ето какво още каза той:

„Аз мога да ви кажа, че става въпрос за процесуално-следствени действия, които не са инцидентни. Те са в рамките на досъдебно производство, което се води в градската прокуратура. Към момента по това досъдебно производство няма повдигнати обвинения. Самото разследване е започнало на база на информация, подадена от нас, именно с оглед събиране на доказателства. Във връзка с тази информация се провеждат и днешните претърсвания, тъй като е необходимо да се събере информация във връзка с делото".

А срещу конкретни служители все още няма повдигнати обвинения, така ли?

Няма конкретни обвинения. Най-общо самото разследване е свързано с проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това, което имаме като данни, касае неправомерни взаимодействия между бенефициенти и служители на фонда.

Проверката в Държавен фонд „Земеделие" е образувана и по материали, по които се работи и в ДАНС, научи Дарик.