Висш чиновник от Организацията на страните производителки на петрол ОПЕК контрира прогнозите на анализатори, че през тази година тенденцията при петрола е да поевтинее. Според тиражирани в медиите прогнози основната енергийна суровина ще пострада от исторически високото производство на петрол в добавка с очакван спад на търсенето заради притеснения, свързани с икономическата криза.

По време на енергийна конференция Абдалла Салем ел-Бадри, който е секретар на ОПЕК, заяви, че в организацията, която представлява "не виждат причина за колапс в цената на петрола". "Към настоящия момент ние смятаме, че пазарът е добре балансиран", коментира ел-Бадри.

Въпреки това от петролния картел на ОПЕК, който произвежда повече от една трета от петрола, който света потребява, предупреждават, че прекомерните спекулации с евентуалния спад в цената плюс геополитическите и икономическите фактори могат да доведат до волатилност при цените.

Ел-Бадри настоя още, че че всеки по-стръмен спад в цената на суровината би повлиял зле не само на страните-производителки на петрол от организацията, но и на силно зависимите от вноса на петрол икономики, както и на инвестиционните проекти в областта на енергетиката.
Ако се стигне до там, че ниските цени свият инвестициите, това ще означава много високи цени в бъдеще, обърна внимание петролният експерт.