Въпреки световната криза гражданите на САЩ харчат годишно по около 10 млрд. долара за естетични операции. В сравнение с 2008 г. е налице спад с 3%, който обаче специалистите отчитат като незначителен.

Сред най-търсените услуги са уголемяване на бюста, корекция на носа и клепачите, лупосукция. Вероятно заради кризата при всичките процедури е налице отлив от пациенти, като най-голям той е сред желаещите лупосукця, а най-малък сред желаещите уголемяване на бюста и премахване на излишните тлъстини в областта на корема.

Междувременно възрастта сред пациентите продължава да пада - около 210 000 американци на възраст между 13 и 19 г. през 2009 г. са потърсили услугите на естетичен хирург. И все пак тяхната група е най-малобройна - едва 2% от всички пациенти. Бизнесът продължава да преживява бум, като съотношението мъже/жени сред пациентите е 1 към 11.

От жените, търсещи услугите на естетични хирурзи, най-голям е процентът на белите - около 60%. На второ място се нареждат тези от азиатски произход - 17%, следвани от испаноговорящите - 2%. На последно място са афро-американките - едва 5% от тях са готови да легнат под ножа с цел разкрасяване, като е възможно ниският процент да е и с икономическа обосновка. БГНЕС