Американската компания "Ей И Ес" (AES Solar Energy), която иска да инвестира 400 млн. долара в строежа на  огромна централа за слънчева енергия у нас, се оплака от липсата на отговор от правителството.

"Ей И Ес" биха искали да построят в България това, което би било най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа - 80 мегавата, каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания.

Те са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение и цената за българското правителство е "нула", каза посланикът.

По думите му американската компания е в разговори с българското правителство поне от шест месеца, и все още няма отговор от българска страна на искането за инвестиции.

Ако българското правителство отговори положително, "Ей И Ес" могат да дойдат и да строят възможно най-скоро, каза посланикът и определи като другата "добра новина", че съоръжението ще бъде построено на земя, която сега е неизползваемо летище край Силистра.

Според посланика тази инвестиция би направила България един от лидерите в света по отношение на слънчевата енергия.

Директорът на  "Ей И Ес" Боб Хемфил заяви, че от компанията са ентусиазирани за възможностите в България за слънчевата енергия.

Работим по проекта от около година, готови сме да започнем в момента, в който получим техническа поправка в закона за възобновяемата енергия, заяви Хемфил.

По думите му в рамките на няколко седмици след такава промяна в закона, от компанията могат да изпратят хора на строителните площадки, които да започнат работа.

Това означава чужда инвестиция в България, приходи от данъци и още един избор за българската енергийна система, който е независим от вносни горива, заяви Боб Хемфил.

В отговор на въпроси за исканата техническа поправка в закона, шефът на компанията за България – Анелия Ърдли, обясни, че в сегашното законодателство не е фиксирана цената, на която се купува произведеното електричество.

Проблематичното е, че дори след като инвестицията се е случила за конкретен проект, тарифата може да бъде намалявана всяка година от ДКЕВР до 5%

 Т.е. аз инвестирам днес, след пет години цената, на която се купува моята продукция, може да е намаляла с по 5% годишно - получава се нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, коментира Ърдли.

По думите й така няма прогнозируемост, а в останалите европейски страни преференциалната тарифа се фиксира в някакъв момент от развитието на проекта и инвеститорът знае, че тя е твърда до края на проекта.

На въпрос дали се настоява за поправка в закона специално заради конкретната инвестиция и какъв е отговорът от страна на правителството, посланик Джеймс Уорлик заяви, че промяната не е само за една компания, а за да може да бъдат привличани инвеститори на възобновяема енергия, включително и слънчева, но това не означава, че е направена само за американски компании - всякакви могат да дойдат.

В известна степен това, за което имаме искане, е промяна, която ще донесе полза за целия сектор, добави Боб Хемфил.

"България казва, че иска енергийна диверсификация - ето, има такава възможност, възползвайте се. България казва, че има нужда от чуждестранни инвеститори - ето ви възможност, възползвайте се от тези 400 млн. долара", каза Джеймс Уорлик.

По думите на посланика тук имаме компания, която "чака, чака, чака...". Ако продължат да чакат, те ще потърсят други начини, защото слънцето свети и в Румъния, каза дипломатът.