Британски учени откриха, че ако фермерите поставят кравите си на специална диета, емисиите вредни газове в селското стопанство значително ще намалеят, а от там и борбата с климата ще отбележи голяма победа.

Научното изследване е финансирано с държавни пари и се е провело сред фермерите, които се занимават с говедовъдство - традиционен източник на емисии от метан във въздуха.

Според тестовете, проведени от специалистите на Reading University и Института по биологични, природни и обществени науки, всяка млекодайна крава може да произвежда с 20% по-малко емисии, ако основната й храна бъде подменена с рапица.

Увеличаването на царевичния фураж от 25% на 75% помага за 6% свиване на емисиите при кравите. Захарната тръстика има същия положителен ефект върху околната среда.

Учените са изследвали и друг масово отглеждан добитък, като овцете, при които е установено, че минаването на овесена диета води до подобни резултати.

Според последните инвентаризации на емисиите във Великобритания, 9% от парниковите газове идват от селското стопанство, а половината от тях се емитират от фермите за отглеждане на говеда, овце и кози. London Evening Standard