Шефката на БФБ Бистра Илкова и други централни фигури от българския капиталов пазар са били на среща с председателя на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов днес по обяд. По думите му разговорът не е бил съсредоточен около случилото се на борсата тази сутрин. По въпроса за безпрецедентния спад на индексите и светкавичната им корекция в обратна посока Апостолов изрази оптимистичното си виждане, че капиталовият ни пазар пораства. Той не потвърди тиражираната неофициално информация, че случилото се е резултат на изтеглените близо 40 млн. лева активи на Пенсионо осигурителна компания Алианц от договорни фондове.

За мен този ден е показателен че БФБ и българския капиталов пазар наистина пораства, наистина придобива сила.

Коментира се, че случилото се е заради ПОК Алианц, което изтегля средства от договорните фондове...

Това е нормално нещо. Договорният фонд освен да приема пари, в един момент може и да връща пари. Защо трябва да приемаме, че когато някой поиска да му откупят дяловете, това е нещо чрезвичайно? То тогава всеки един пазар по света трябва да е в перманентно учудване, че някой иска да си изтегли парите. Това е урокът на българския пазар и той наистина става по-силен. В крайна сметка не може само да взимаш, трябва и да можеш да даваш. Така че пазарът да бъде адекватен, стабилен, което бе показано и в днешния ден.

Как коментирате случилото се капиталовия пазар днес? Имаше ли срив според вас?

Нека да не използваме такива квалификация като паника, срив, доста грешни са тези квалификации за конкретния момент. Всеки един пазар има динамика- някой купува, друг продава, за мен ситуацията показа израстването на българския капиталов пазар. И най-важното, израстването на участниците на този пазар. Те се държат много по-професионално и много по-трезво, без да се влияят от информация, която се интерпретира панически. В този случай те бяха стабилни играчи.

Имате предвид, че бързо се вдигнаха ниват след първия час на търговия, така ли?

Да, единият вариант беше при спадане с 5 процента да видим края на сесията минус 20 процента, а сега виждаме, че в края на деня пазарът се възнстанови. Трезвото мислене, логичният подход към нещата, липсата на паника бяха уроците, които всички научиха през последните седмици или два месеца и в момента те ги приложиха на практика успешно

И все пак пазарът се повлия от нещо тази сутрин. Дали това беше новината за ПОК Алианц?

Не мога в момента да дам конкретен отговор от гледна точка на регистрирания магтнитут, от действията на фондовете. Може би това е единият от факторите. Все още пазарът е лабилен и слуховете му влияят. Да прием, че един такъв слух е повлиял, но най-важното е, че пазарът реагира трезво и мъдро на този етап.