Вече е официално – след дни на надбягване с петролния гигант Exxon Mobil, компанията на Стив Джобс Apple вчера завърши деня с най-голямата пазарна капитализация в САЩ, информира MarketWatch.

Всъщност и двете компании поевтиняха, но Exxon повече: Apple снощи загуби 2.76% от цената си до 363.69 долара за лот, но Exxon цели 4.41%.

В момента пазарната капитализация на Apple възлиза на 337.2 милиарда долара, докато Exxon се оценява от пазара на 330.8 милиарда.

Впрочем във вторник за малко Apple вече беше изпреварила петролната компания, но в края на деня акциите на Exxon рязко поскъпнаха, запазвайки си за още ден короната на номер едно в САЩ и света. Но след разпродажбите в сряда, вече няма съмнение: Exxon е след Apple.

Това развитие е наистина поразително, особено ако отчетем къде беше Apple преди 10 години, коментира брокер. През август 2001 г. „ябълката на Джобс“ беше едва 287-та по арзмер в индекса S&P 500. Два месеца по-късно на пазара щеше да бъде пуснат първият iPod, дигиталното устройство, проправило пътя за iPhone и iPad и за сегашната доминираща позиция на компанията на пазара.

Впрочем Apple значително загуби в разпродажбите от последните дни, като малко по-рано акцията струваше около 400 долара. Въпреки това, заради съотношението цена / печалба, акцията на технологичната компания не изглеждаше скъпа и се търсеше дори при по-високата цена.

За последните 12 месеца Apple постигна продажби от над 100 млрд. долара и спечели от това 23.6 млрд. долара. Съотношението цена на акцията / очаквани печалби за следващите 12 месеца е 11.5 пъти.

Детронираният Exxon има съотношение P/E от почти 8 за следващата година, като при продажби от 393 милиарда е спечелил 38 милиарда долара.