Партия Атака е спечелила най-много политически дивиденти от размириците след конфликта в Катуница, а лидерът й Волен Сидеров чувствително е подобрил популярността си сред избирателите в навечерието на предстоящите избори за президент и местна власт.

Това показват данните от онлайн проучването на електоралните нагласи, което провеждат Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ.

Според тях подкрепата за Атака е скочила близо три пъти от юли до сега, като осезаемо засилване се наблюдава през последните седмици. Ако в разгара на лятото тя се е колебаела около 2.8%, то в неделя, на 25-ти септември, като симпатизанти на партията с националистически профил са се определили 6.8% от участвалите в анкетата към този ден.

Почти няма изменение в популярността на другата патриотична организация ВМРО, за която подкрепата в интернет се движи около 1.8%. Почти незасегнати са позициите на ГЕРБ, като заявената подкрепа за партията е малко над 31%.

Успоредно с нарастващата популярност на Атака се покачва и вотът за лидера й Волен Сидеров. На въпрос: "За кого от вече обявените кандидати бихте гласувал на предстоящите президентски избори?" вече 5.3% посочват именно неговото име. В началото на проучването подкрепата за Сидеров е била 2.3%, показват данните.

Промяна се наблюдава и в нагласите към кандидата на управляващата партия ГЕРБ за президент на България. Росен Плевнелиев печели по-малко симпатии с ескалирането на етническите конфликти в страната, като към 25-ти септември подкрепата за него е била 31%, а ден по-късно тя пада на 28.5%.

Прави впечатление и че през последните дни се увеличава дела на хората, които заявяват, че няма да гласуват на тези избори. В началото на тази седмица с подобно мнение е всеки десети, участвал в анкетата на Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ.

*Данните са от онлайн анкетно проучване, проведено в периода 20.07 - 26.09 и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.