Автобусите, които ще могат да превозват деца на екскурзии, вече ще трябва да бъдат под 10-годишни, а шофьорите, които ги управляват, трябва да бъдат на възраст между 25 и 60 години. Такава поправка в Закона за автобусните превози, свързана със сигурността на децата, ще бъде предложена на заседанието на правителството в сряда.

В предаването "Седмицата" на Дарик министърът на транспорта Александър Цветков съобщи за корекцията в закона, който беше спрян в първоначалния му вариант със заповед на премиера след обвинения, че транспортни фирми лобират да отпадне категоризацията на тези автобуси.

Проверката за сигурността на училищните автобуси, която доведе до спиране на част от тях, ще продължи и през септември, съобщи още транспортният министър.

Той увери още, че е гарантирана сигурността и за почиващите по Черноморието ни, след като фирмите, които отдават под наем джетове, са задължени да спират с дистанционно всеки нарушител, пречещ на хората в морето. Гранична полиция и морска администрация ще следят с патрулни катери за нарушения, а глобите са между 1 000 и 3 000 лева, съобщи министър Александър Цветков.