Американските власти поеха контрола над закъсалата регионална Алфа Банк, която става 16-та поред фалирала в САЩ през тази година.

Банката се намира в Джорджия, официално бе затворена вчера. Тя е имала активи за 354 млн. долара.

Гарантираните активи, каквито са почти всичките, съхранявани от банката, ще бъдат прехвърлени незабавно в друга регионална банка - "Стърнс банк" от северния щат Минесота.

Федералната корпорация за депозитно застраховане /FDIC/ съобщи, че ще обезпечи всички лични депозити в банката. FDIC гарантира всички депозити в САЩ в размер до 250 000 щатски долара.

Банката „Стърнс“ няма да изплаща компенсация на FDIC за правото да акумулира депозитите на Алфа Банк.

Въпреки сриването на Уолстрийт, най-големите американски банки се готвят да платят на служителите си възнаграждения, равни или дори по-високи от миналогодишните, включително лични бонуси, предаде Асошиейтед прес.

Проучване на агенцията е установило, че разходите за заплати на деветте от най-големите банки в страната, някои от които са съкратили хиляди служители, са се увеличили средно с 3% спрямо предходната година.

Това разкритие предизвика възмущението на нюйоркския прокурор Андрю Куомо. "Данъкоплатците загубиха спестяванията, които са правили през целия си живот, а сега се иска от тях да спасяват корпорациите", коментира той.

Банките ще решат през идните месеци какви бонуси да платят и това, че заделят пари за премии, не означава непременно, че ще дадат такива, уточнява АП.

* Източници : БТА, БГНЕС