Фирмите, които предлагат бързи кредити, отчитат двуцифрен растеж през тази година, с което продължават да изглеждат стабилно на пазара, но дали онова, което се крие в основата на този успех не е притеснително?

Една от водещите компании, които осигуряват такива бързи кредити, Изи Асет Мениджмънт, отчете 30% ръст в обема на раздадените заеми през деветте месеца на тази година спрямо предходната 2010 година. Към края на септември кредитния портфейл на компанията достига 22.3 млн. лв., което е 11% ръст на годишна база. Делът на лошите заеми е 12.7%.

Броят на одобрените заеми за деветмесечието е 101 463 спрямо 78 118 за деветте месеца на миналата година. От компанията прогнозират, че до края на годината ще отпуснат над 170 хил. кредита в България, Украйна и Румъния.

От дружествата, които работят в сферата, отдавна отчитат, че затягането на банковото кредитиране ще доведе повече клиенти при тях, въпреки по-високите лихви. Оказва се обаче, че потребителите имат още един мотив да търсят бързи заеми.

Според NetCredit водещата причина за интереса на хората е свързана с бавенето на заплати. Обикновено хората ползват подобни услуги за покриване на текущи разходи като сметка за ток или телефон, храна, медицински услуги, лекарства. Това проличава от средната сума на парите, които хората теглят - 260 лв.

Икономическата криза и растящата междуфирмена задлъжнялост са причина все повече работодатели да забавят заплатите на служителите си. Само в началото на тази година 72 компании дължат 19 млн. лв. за заплати, цитират официалната статистика от дружеството.