Германските градове се оплакват от имигрантите, които се стичат от България и Румъния, съобщава Spiegel. Те често живеят в бедност, дори по-голяма отколкото по родните им места. При това според информацията на Spiegel, част от общините в Германия се тревожат, че имигрантите струват твърде много пари и се готвят да поискат помощ от федералното правителство.

В изявление на Германската асоциация на градовете се посочва, че имигрантите от България и Румъния заплашват "социалното равновесие и социалния мир". Това често са хора в „несигурно" положение и зле образовани, което ги прави "силно уязвими".

Много от имигрантите прииждат в квартали в големите градове, които вече страдат от висока безработица. Проблемът е особено тежък в Берлин, Дортмунд, Дуисбург, Хамбург, Хановер, Мюнхен и Офенбах.

В някои от тези населени места имигрантите от България и Румъния са се увеличили шест пъти от 2006 г. насам. При това много от тези хора "нямат никакъв шанс да се реализират на пазара на труда в Германия". Особено проблематични, според Spiegel, са имигрантите от ромски произход. Те често живеят в окаяни условия в порутени къщи.

От асоциацията на общините посочват, че "тази бедна миграция значително повишава разходите за спешно предоставяне на подслон, медицински грижи и социални услуги", ето защо се налага федералното правителство да поеме водеща роля в решаването на проблема.