През нощта валежите в Западна България са започнали да спират. В Дунавската равнина и в Източна България обстановката остава усложнена. В 10 общини в страната - Своге, Годеч, Ловеч, Иваново, Лисичево, Батак, Велинград, Баните, Попово и Смолян е обявено бедствено положение, съобщават от МВР.

По данни на електроразпределителните дружества 121 населени места са без ток, отстранени са аварии в други 243 селища. Без електрозахранване са все още 14 населени места с 4400 потребители в София област, област Враца и Видин. Работата на места е затруднена поради заснежените междуселски пътища и паднали дървета от обилния снеговалеж. Без електрозахранване е само едно селище в област Русе със 150 потребители. Без електрозахранване все още са 106 селища в областите Смолян, Стара Загора, Кърджали и Сливен с общо 25 840 потребители.

С опасно силни снеговалежи, в комбинация с много силен вятър, както и условия за образуване на преспи, остава в сила обявеният код "жълто" за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила по-високата степен - код "оранжево". В Източна България снегът се очаква да спре едва следобед. Вятър духа в областите Плевен, Сливен, Кюстендил, Силистра, Перник, Варна, Стара Загора и Бургас.

В сила е и забраната за движение на тежкотоварни автомобили с тегло и маса над 10 тона по републиканската мрежа в страната, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението ще е в сила до подобряване на атмосферните условия.

През прохода "Шипка", "Петрохан", "Превала", "Рожен", "Предела", "Печинско", "Ришки" и "Вратник" е задължително движението с вериги и без ремаркета и полуремаркета. През проходите "Котленски" и прохода на Републиката товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета и с вериги.

Заснежени и обработени са пътните настилки на магистралите "Тракия", "Марица", "Люлин" и "Хемус", като е затворен за движение участъкът от Шумен до Варна по "Хемус".

Всички пътища от републиканската мрежа в област Добрич са затворени за движение с изключение на отсечка Добрич - Балчик - Албена - Златни пясъци. По това направление се осъществява и връзката с Варна. Пътищата са затворени заради продължаващия силен вятър и обилния снеговалеж през нощта, който намали видимостта под 10 метра. Поривите на вятъра и тази сутрин образуват снежна пелена, което затруднява почистването на снега. Двайсет и четири машини на пътноподдържащата фирма почистват републиканските отсечки в региона, допълват от пътното управление.

Поради снегонавявания са затворени за движение пътищата Баирбаши - Кичево, Баирбаши - Ветрино, Варна - Добрич, Варна - Девня, Девня - Дъбравино, Старо Оряхово - Обзор. В Добричко връзката със Силистра и Русе ще е през селата Алеково и Алфатар, като е забранено движението на всички автомобили в областта. Зарадиобилен сняг са затворени пътищата Казачево - Дебнево - Велчево, Шипково - Рибарица, Брезник - Божурище, Брезник - Сливница, Любеново - Никопол, Гривица - Згалево, връх Шипка - връх Бузлуджа, гр. Шипка - Шейново, Стара Загора - Нова Загора, Мъглиж - Гурково, Шумен - Варна, Златна нива - Войвода, Петолъчката-Бургас. Временно затворен за движение е пътят Велико Търново - Свищов, както и пътищата Церова вода - Раковица, Валичево - Горна Козница - Бобовдол.

По пътищата Якоруда - Разлог, Благоевград - Станке Лисичково, Гоце Делчев - Петрич, Габрово - Узана, Кюстендил - Дупница - Клисура се изисква всички автомобили да са с вериги.

В Кърджалийско всички товарни коли трябва да са с вериги, а леките автомобили трябва да са с вериги по пътищата в общините Крумовград, Момчилград, Кирково, Джебел и Кърджали - Мост - Хасково. С вериги трябва да са товарните коли и в област Ловеч. И леките автомобили трябва да са с вериги по пътищата Батак - Доспат; Велинград - Сърница - Бърдуче, Белово - Юндола, Ракитово - Цигов Чарк - Превала, Велинград - Юндола - гара Аврамово.

Затворен за всички МПС е пътят Перник - Кюстендил, в участъка Извор-Драгомирово. В Плевенско товарните автомобили трябва да са с вериги, както и по пътищата Садово-граница с Хасковска област. По пътищата Гълъбово - Бяла Черква, Асеновград-Садово, Асеновград-Поповци, Асеновград - Първомай и Поройна - Леново всички коли трябва да са с вериги.

В Разградско и по пътя Стара река - Сливен всички коли трябва да са с вериги, а товарните - по пътищата Петолъчката - Котел - Омуртаг. В Смолянско, Самоковско и Търговишко е задължително движението с вериги на всички МПС.

По пътя Стара Загора - Раднево има заледени участъци заради прелял канал. Забранено е движението на товарни автомобили по пътищата Радко Димитриево - Друмево и Варна - Русе в Шуменско. Товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътищата Тополовград - Звездата, Хасково - Кърджали и Харманли - Хасково - Пловдив. В Шуменско всички коли трябва да са с вериги.

Тази сутрин заради силен вятър и снегонавявания са затворени пътните отсечки Стара Загора - Нова Загора и Мъглиж - Николаево - Гурково. В почистването им ще се включат отново верижни мащини. Няма бедстващи, за всички, които останаха да пренощуват в региона, са осигурени топли помещения.

Тази сутрин от Централната автогара в София не са потеглили автобусите за Сандански, Ловеч, Монтана и Плевен, съобщават от автогарата, цитирани от БТА. Към всички останали направления, които са по разписание, ще потеглят автобуси. Автобуси ще тръгнат и към Русе, Силистра, Варна, Добрич, Шумен и Разград, както и за източните части на Южна България.