Димитър Бербатов е Мъж на годината 2009. Капитанът на националния ни отбор по футбол и звезда на "Манчестър Юнайтед" успя да оглави класацията на Дарик от втори опит. Футболистът беше сред тримата номинирани и в края на миналата година, но тогава се размина с отличието. Този път Бербо беше предпочетен от 5443-ма българи, които гласуваха за него в официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. Малко повече от 13 000 души се включиха в допитването, продължило 25 дни.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов остана втори в крайното класиране /4269 гласа/, а световният ни шампион по бокс Детелин Далаклиев е на трето място /3350 гласа/. Церемонията по обявяването на Мъж на годината беше в столичния Модерен театър. За първи път името на победителя не беше съобщено предварително.

В интервю за Дарик Бербо призна, че наградата, която получава, е една от тези, към които той се е стремял. Щастлив и горд съм, отбеляза той. От сцената на театъра пък обясни: Чудих се какво прави мъжа мъж. Дали спортните му успехи, дали политическите му такива, дали това как се грижи за семейството, приятелите, близките. Или пък дали целите, които си поставя и постига. Може би най-важното е накрая, когато се обърне човек, да е горд от това, което е постигнал, от това, което е направил. Може би най-важното е да може да живее със себе си. Мисля, че вървя по този път, пожелавам го и на всички мъже.

Дарик връчи и наградата Мис ТВ чар. Екипът на медията обаче създаде любопитен прецедент. За първи път отличието отиде не при една, а при две чаровни телевизионни водещи - Валентина Войкова и Лиляна Боянова, които водят Новините на PRO.BG.