Европейската комисия предупреди за плъзгане към "груб и неконтролиран протекционизъм " в целия свят, тъй като развиващите се страни се опитват да защитят търговските си интереси.

От ЕК предупредиха за налагане на протекционистични мерки от Русия, Бразилия , Индонезия, Китай и други ключови пазари, което създава заплаха за глобалното възстановяване, пише The Telegraph.

През последната година са влезели в сила 154 нови тарифи и ограничителни мерки, като почти няма премахнати стари такива. Това според ЕК нарушава споразумението между страните от Г-20 за премахване на бариерите в глобалната търговия.

"Това е поразително явление. Протекционизмът сега повече от всякога създава значителна заплаха за глобалния растеж ", коментира еврокомисарят по търговията Карел де Гухт.

Протекционизмът затихна по време на световната криза от 2008-2009 г., но сега отново добива сила в Азия и Латинска Америка. Притеснително е, че развиващите се пазари, които вече формират половината от глобалната икономика, обръщат гръб на свободната търговия. Те се опитват да се върнат към бързите темпове на растеж от предходните години, на фона на нарастващото вътрешно потребление.

Бразилия вдигна митническите тарифи за 100 сектора през октомври миналата година, за да защити намаляващата си промишлена база, налагайки ставки до 25% върху вноса на машини, желязо и стомана, пластмаси, химикали, хартия и изделия от дърво. В същото време страната прилага мерки за подпомагане на местното производство, като основен елемент от тях е програмата Inovar-Auto за развитие на автомобилната индустрия.

Аржентина наложи нови митнически тарифи до 35% през януари, за да ограничи дефицита в платежния си баланс.

Украйна въведе мита за 131 тарифни линии и обяви, че ще предоговори условията на споразумението си със Световната търговска организация.

Послендото притеснява силно ЕК, според която "такива практики трябва да бъдат категорично осъдени, като техният потенциал за разпространение може да изложи на риск и дори да обезсили цялата глобална структура на правилата за търговия и да открие пътя за груб и неконтролиран протекционизъм."

Индонезия забрани вноса на храни, освен при необходимост, и подготвя еквивалентен законопроект за индустриалния сектор.

Държавите използват всеки трик, за да контролират внасянето на стоки и услуги. Това включва от лицензионни бариери, техническите правила, правила за обществените поръчки до вътрешни мерки за стимулиране, които изкривяват конкуренцията.

Русия например ограничава вноса на автомобили с такса за рециклиране, която защитава местните производители.

Тези мерки често се прилагат без предварително предупреждение за бизнеса. Цели партиди стоки биват блокирани на входните митнически пунктове и складове, се посочва в доклада на ЕК.