Компанията на Бил Гейтс Microsoft се готви да даде $ 8.5 млрд. , за да купи Skype. Ако мине по предварително очертания сценарий, сделката е на път да се превърне в историческа за младия софтуерен пазар.

Двете компании, разбира се, пазят мълчание за хода на преговорите, но за тях се знае отдавна. Придобиването на интернет компания, която е лидер в предоставянето на телефонни услуги по мрежата, може да превърне Microsoft в най-големият играч в сегмента на комуникациите и стратегически важен участник на пазара на смартфони.

Skype спечели 663 млн. абоната по целия свят с възможността за безплатно провеждане на телефонни и видеоразговори през интернет. Компанията предлага и платени услуги, но те все още не успяват да спечелят популярност и към момента се ползват от 8.8 млн. потребители.

През миналата година компанията отчете 7 млн. долара загуба, при 860 млн. предходната година. Skype се готвеше и за IPO, но си остана само с говоренето за него.

Наред с прогнозите за това колко голям е потенциалът на Skype, потребителите на програмата помнят какво се случи с предшественика му ICQ, а още по-болезнено за тях бе замлъкването на Skype през декември миналата година, когато срив в системата принуди потребителите да открият и други възможности за чат.

Наред с това натиск върху компанията оказват различните национални кампании, като например тази в Русия, която неотдавна обяви Skype и Gmail за заплаха за националната й сигурност.