Годишната консумация на бира на глава от населението в България е 73 литра и достигна нивата от 2008 година. Това сочи докладът на Ernst & Young.

 

Причините за увеличението на консумацията на бира в страната са нарастващото потребление на ценово достъпни вносни марки пиво, плодовите бирени миксове и ръстът на броя на чуждестранните туристи, съобщиха от Съюза на пивоварите в България.

 

Пивоварният сектор е генерирал 163 милиона евро приходи за държавния бюджет и е допринесъл за поддържането на 28 900 работни места през 2012 година.

 

Добавената стойност от производството на бира се изчислява на 126 милиона евро, което е с 6 милиона евро (5%) повече, в сравнение с 2008 година.

 

През 2012 година в нашата страна са произведени 4 992 300 хектолитра пиво и са консумирани 5 403 900 хектолитра. Изчисленията на Ernst & Young показват, че в сравнение с 2010 година. Вносът на пиво в страната се е увеличил с повече от 215%, достигайки 424 000 хектолитра.