Worley Parsons заведе арбитражен иск срещу държавната компания, която отвръща с дела в съда.

Развръзката по проекта АЕЦ "Белене", който беше спрян преди почти три години, може да се случи през 2015 г. Тя ще стане ясна от изхода на куп съдебни дела. Едното е гигантското арбитражно дело, което руската "Атомстройекспорт" заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро, пише "Капитал Daily".

Освен него обаче има и няколко дела, заведени между бившите партньори НЕК и "Уорли Парсънс нюклиър сървисис". Договорът между двете компании, с който регистрираното във Великобритания Worley Parsons Europe ltd беше избрано за архитект-инженер на проекта АЕЦ "Белене" през 2005 г., е за 33 млн. лв.

След това обаче той е допълнен до 400 млн. евро и това, което се знае в публичното пространство, е, че по него са плащани огромни суми, за които двете компании сега се съдят. Чуждата атакува в арбитраж, държавната отвръща през няколко дела в градския съд.

Дружества на австралийската Worley Parsons са завели арбитражно дело срещу НЕК в Българската търговско-промишлена палата и по него вече са избрани арбитрите.

Прекратяването на договора с "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" беше обявено от НЕК на 7 октомври 2013 г.

Според консултатнта договорът между двете компании не може да се прекрати едностранно, тъй като в такъв случай се дължат неустойки за определена сума.

Междувременно НЕК завежда дело в Софийския градски съд срещу архитект-инженера на АЕЦ "Белене". Искът реално е срещу две компании - "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" ЕАД и "Уорли Парсънс Юръп енерджи сървисис" ЕООД. Таксата, която НЕК трябва да плати, е 33.269 млн. лв., което представлява 4% от стойността на иска, т.е. претенцията е била изчислена на 830 млн. лв. Тя обаче не е платена от НЕК, тъй като компанията е поискала от съда да намали размера ѝ. Причината е, че държавното дружество е поискало частично оттегляне на иска и настоява таксата да бъде изчислена само за исковете, които поддържа.