Бизнесът в страната ще може вече да поръчва митничари през интернет. Това е една от услугите, които предстои Агенция „Митници” да въведе по електронен път, съобщи Darikfinance.bg.

Идеята е да се позволи на икономическите агенти да подават онлайн заявките си кога и в кой от складовете им да ги посети митническият служител. Услугата ще дава възможност бизнесът сам да определя удобно време, в което митническите служители да посетят складовете и да проследят натоварването на стоките, пломбирането на камионите и други.

За да дойде на място служител на агенцията, компанията ще трябва обаче да плати всички разходи по пътя на митничарите. В приоритетите на Агенция „Митници“ влизат и въвеждането на електронно следене в реално време на всички камиони, които преминават границите на страната.

Освен това с мярката ще се наблюдава дали не се плащат по-ниски от реалните тарифи. За целта ще се въведе автоматизиране на всички кантари по пунктовете и възможността за постоянна онлайн проверка на преминаващите товарни автомобили, за да не се манипулират данните.

Досега много от фирмите са предпочитали да дадат нещо допълнително на митничарите, отколкото да платят реалната тарифа за по-тежките камиони, обясниха експерти пред Darikfinance.bg.

Сред приоритетите на митниците са включени над 20 услуги, които ще могат да се извършват и по електронен път, за да се улеснят гражданите и бизнесът. За целта в следващите седмици да стартират обществените поръчки за седем от приоритетните услуги, като стойността на проектите е около 3 млн. лв., като въвеждането на онлайн услугите ще се финансира от ОП „Административен капацитет”.

Данните за поръчката показват, че ведомството иска да въведе по-улеснен режим на издаването на разрешения за митнически агенти. Сред приоритетите е и предоставянето на справки от регистъра и достъп до информация и становища за произхода на стоките и др. Онлайн услугите за бизнеса и домакинствата все повече набират популярност в страната, като до края на миналата година 4365 физически, юридически лица и еднолични търговци са направили своите регистрации.

Припомняме, че в средата на месеца шефът на агенцията Ваньо Танов съобщи, че АМ и НАП създават нова електронна система за ДДС върху горивата. Проектът, като тръжна процедура по Закона за обществени поръчки, вече бил започнал, защото е подготвено техническото задание. Системата ще позволява всяко търгувано на българския пазар гориво да се движи с електронен документ и така да се контролира от влизането му в данъчния склад до излизането му за свободно потребление. Според Танов проектът може да бъде финализиран през юни 2013 г.