Бюджет 2011 г. ще бъде разгледан на второ четене в пленарната зала. В макрорамката е предвиден икономически растеж от 3,6% и дефицит на консолидирана основа от 2,5% от брутния вътрешен продукт. Между първо и второ четене ресорната парламентарна комисия гласува увеличение на парите за някои ведомства и бе отразено вдигането на осигуровките с 1,8% от догодина.

Бюджетът за догодина мина на първо четене единствено с гласовете на ГЕРБ и „Атака".

Между двете гласувания и сини, и червени поискаха увеличаване на заложените постъпления в държавната хазна. Асен Агов от Синята Коалиция: „Обърнете внимание, ако ние имаме по-добра приходна част и по-нисък дефицит, спредът ни, който е един от най-рисковите в Европа в момента, при всички случаи ще получи положително отражение. Това означава, че ще плащаме по-малко по ДЦК и следователно разходите също ще намалеят с увеличаването на приходната част".

Пламен Орешарски от Коалиция за България: „Риск за неизпълнение на приходите винаги има. Дори и да ги намалим в момента с още 2-3 млрд., ако НАП продължи да хвърчи с хеликоптер и да се занимава с несвойствени неща, сигурно и тази бариера ще се окаже висока".

Анализаторите също разкритикуваха оптимистичните прогнози в макрорамката и подчертаха, че ръстът на икономиката няма откъде да дойде. Вътрешното потребление няма да бъде двигател на растежа догодина, според експерта Георги Прохаски: „Не се очаква сериозен растеж на доходите следващата година, следователно трудно може да се очаква и растеж на вътрешното потребление". Според Любомир Дацов: „В рамките на шегата, наличието на избори може да се отрази положително на икономиката. Тъй като не забелязвам да имат сега управляващите, макар да претендират, че са различни, някакво друго поведение от предишните правителства".

Вчера от финансовото министерство отчетоха, че към края на октомври дефицитът по консолидираната програма е надхвърлил 1,9 млрд. лева. На месечна база дупката в хазната е близо 385 млн. лева.