Европейците пушат и пият най-много, показва изследване на Световната здравна организация, публикувано от агенция Блумбърг. Това кара експертите да препоръчат по-високи цени на цигарите и на алкохола на стария континент, за да се намалят свързаните с консумацията им заболявания, водещи до смърт.

 

Според Световната здравна организация средно 27% от хората над 15 години в 53-те европейски страни са пушачи. Това е най-високият процент, сравнен с останалите региони на света. Европейците консумират и средно 10.6 литра алкохол годишно, което отново води световната класация. За да е ясно колко голяма е армията от пушачи, От Световната здравна организация уточняват, че Европа е дом на 900 млн. души.

 

Двата вредни навика - тютюнопушенето и системната употреба на алкохол, са основни причинители на рак и заболявания на сърцето, които водят до 70% от регистрираните смъртни случаи и до много висок процент респираторни заболявания. По-ниските цени водят до по-голямо потребление на цигари и алкохол, убедени са в здравната организация.

 

Картината за света, нарисувана от Световната здравна организация показва, че повече от половината мъже в Армения, Беларус, Украйна, Молдова и Турция са пушачи. Алкохолната консумация е най-висока в Молдова, Люксембург, Естония и Чехия.

 

Най-малко пушачи има в Швеция, Босна и Херцеговина и Исландия. Най-малко алкохол се употребява в мюсюлманските страни като Таджикистан, Турция и Азербайджан.

 

Здравната организация посочва, че докато в периода 1980 - 2010 година средната продължителност на живота се е увеличавала с пет години до 76 години, то настоящата тенденция е на намаляване, особено при мъжете в Източна Европа. Най-ниска е продължителността на живота в Русия (62.8 години), а най-висока е в Израел (80.1 години). За жените най-ниска е продължителността на живота в Киргизстан (73 години), а най-висока е в Испания, където жените живеят средно до 85-годишна възраст.

 

Световната здравна организация обръща внимание върху социалните и икономически фактори, които подтикват населението на Европа към вредни навици. Според анализите всеки 3% ръст на безработицата в Испания води до 5% ръст на опитите за самоубийство. Една трета от всички безработни хора в еврозоната са испанци, където безработицата се очаква да достигне официално 27% през тази година.

 

Най-много психични отклонения се наблюдават в скандинавските страни като Финландия, Исландия и Дания.

 

Източна Европа е регионът на най-бързо растящата ХИВ-епидемия, според здравната организация. Статистиките показват, че в някои държави в региона преждевременната смърт поради сърдечни болести е нараснала чувствително.

 

Организацията насочва вниманието към ситуацията сред жените в Русия, които правят 951 аборта на всеки 1000 родени бебета. Румъния е втора в тази черна класация.

 

Франция и Холандия са държавите в Европа, които отделят най-голям ресурс за здравеопазване - по близо 12% от Брутния си вътрешен продукт. За сравнение, Туркменистан отделя едва 2.5% от БВП за дейности в областта на общественото здраве. В Съединените Американски Щати този процент е 18.