Близо 50% от българите одобряват увеличаването на осигурителната вноска за пенсия с 2-3 процента. 15% от тях смятат, че увеличението трябва да е по-голямо. Това сочат резултатите от анкета сред участници в кръглите маси, посветени на пенсионната реформа. Данните бяха представени от ръководството на Националния осигурителен институт.

Според представените резултати около една трета от българите не желаят вдигане на осигурителната вноска. Като по-ефективна мярка за стабилизиране на пенсионната система хората посочват увеличаването на осигурителния стаж, отколкото вдигането на възрастта, но най-значителен ефект за удължавана на работния им живот би имало въвеждането на гъвкави форми за заетост.

Анкетата показва, че едва 40 процента от хората се чувстват сигурни в здравословното си състояние, за да работят и след навършване на пенсионна възраст. В същото време близо половината от българите не биха се пенсионирали по-рано от сега определената възраст, като това са предимно хора с високо образование и с по-високи доходи.