БНБ е против присъединяването на България към предложения банков съюз в ЕС. Това съобщи гуверньорът на централната банка Иван Искров при откриването на академичната година в УНСС. Идеята за създаването на банков съюз се подкрепя само еврозоната, като част от мерките, обсъждани на ниво Брюксел, за по-добрата координация и надзор на банковата система в общността. Според Искров страната ни може да влезе в банковия съюз, чак когато се присъедини към еврозоната.

Банковият съюз е добро решение за държавите от еврозоната, категоричен е Иван Искров, но не и за страните извън нея, включително и България, защото евентуалното ни присъединяване по думите на Искров ще се сведе главно до едностранното прехвърляне на значителен национален суверенитет към Франкфурт и Брюксел без обаче в замяна страната ни да получи нещо.

Искров е категоричен, че остават много отворени въпроси по темата с банковия съюз на ниво Брюксел - примерно как ще се гарантира, че когато се надзирава една голяма трансевропейска банка, че няма да реши техният орган да ги преобразува в клон и ние просто да стоим отстрани и да нямаме думата.

Тревожен е и въпросът с фондовете за гарантиране на влоговете. Искров напомни, че българският фонд за гарантиране на влоговете е с изключително силна капитализация като процент от активите, което по думите му не е практика в Западна Европа. „Те или нямат такива фондове, тепърва ще ги създават, или са слабо капитализирани и е ясно, че както и шведският финансов министър скоро се изказа, това важи напълно и за нас: ние не желаем нашите вложители да плащат за някакви други банки", коментира централният ни банкер. По думите му има още много въпроси, страната ни е конструктивна, но не трябва да се бърза.

И какви са изводите, които трябва да направим? Ще се присъединим, когато станем член на еврозоната, няма за къде да бързаме, заключи Иван Искров.