Премиерът Бойко Борисов има план Б за български еврокомисар, но е на мнение, че кандидатурата на Румяна Желева ще бъде одобрена. Той смята, че случилото се при изслушването й е резултат от подривната дейност на БСП и НДСВ. Борисов не отчита като кадрова грешка номинирането на Желева. По думите му имало и по-трагични кандидати.

Нека поздравим БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока, не случайно са взривявали църкви, правили са лагери, така че нищо ново от тях не мога да очаквам. Направиха изявления в България, пренесоха ги в Брюксел. Ще се пошегувам с народната поговорка, че в ада на казана с българите не слагали дяволи да ги пазят, защото самите българи се дърпат в казана. Ще очакваме решението на комисията. До късно разговарях с колеги от Европейската народна партия, които смятат, че тя се е представила добре, че в този капан, в който са я вкарали, е реагирала емоционално, което е нормално за всеки един човек. Бих се обърнал към БСП и НДСВ - на жените не се правят такива работи, те вярно е, че няма как да знаят, но на жени не се правят такива работи, коментира Бойко Борисов.

Правният отдел на Европейския парламент и правният отдел на Еврокомисията проверяват има ли конфликт на интереси в казуса Желева, очаква се тяхното окончателно становище, каза в Дарик кафе българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. Доказахме още веднъж, че сме достойни последователи на алековите герои и европейци, но не дотам, коментира Ковачев. Той изрази съжаление, че тази кампания идва от България: Не искам да казвам, че съм пророк, но през октомври, на среща с българските евродепутати ги помолих да няма активна кампания срещу нашата номинация, защото би било грозно за България. Не ме послушаха, особено НДСВ и БСП, които ме уверяваха, че няма такова нещо. Три часа преди изслушването излязоха с пресконференция, явно в последния момент са намерили голямото доказателство. Оставям на тяхната съвест.