Реализацията на стратегически за България енергийни проекти обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и посланикът  на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, съобщи правителствената прес служба.

Срещата се провежда в рамките на едноседмичното работно посещение на българска правителствена делегация в Ню Йорк за участие в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие и общия дебат на 65-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

По време на разговорите посланик Морнингстар е изтъкнал доброто стратегическо сътрудничество и отличното приятелско партньорство, с които се характеризират взаимоотношенията между двете страни в момента.

Обсъдени са важни за България енергийни проекти като изграждане на интерконекторната връзка на страната ни с Република Гърция, реализацията на проектите „Набуко” и „Южен поток”, строежа на АЕЦ „Белене” и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”.  

Премиерът Бойко Борисов е изложил пред посланик Морнингстар позицията на страната относно строителството на проекта „Набуко, а именно – вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето, да бъдат признати от Съюза като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети.  

Относно строежа на АЕЦ „Белене” министър-председателят е заявил, че в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта.

Според Бойко Борисов АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа.

Премиерът Борисов и Ричард Морнингстар са обсъдили още възможностите за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и за добив на шистов газ в България.