България ще разшири капацитета на собствената си газопроводна мрежа, като изгради паралелни тръби по трасето на съществуващите в момента, което ще се случи във връзка с изграждането на газов хъб край Варна.

С изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, потенциалът на България като страна-транзитор ще бъде значително увеличен, поясни премиерът Бойко Борисов на Международната конференция, посветена на енергийната сигурност в Югоизточна Европа, съобщава БНР.

"С Гърция, Румъния и Сърбия – някои от тях вървят добре, а други – не. Знаете, че интерконекторът с Румъния така го направиха, че Дунавът го притисна и го смачка - сега наново трябва да се прави. Надявам се, че в неделя Гърция ще си излъчи стабилно правителство, за да можем с техния премиер и енергиен министър да решим и започнем интерконекор с Гърция, за да може към този разпределител да пристигне и газ от там, ако се изгради тръба за втечнен газ или каквото и да е било. Със Сърбия също, в бъдеще време има и такива идеи в Хърватия да се направи такъв терминал", коментира Борисов.

Той поясни, че се надява и "Газпром", и украинските дружества, да намерят изход и да бъде подписан тристранен договор, който да гарантира зимните доставки на страните, които взимат газ по трасето.

Премиерът подчерта, че енергийната сигурност е не по-малко важна от финансовата криза и от бежанската вълна, както и напомни за важността на коридорите ни, които идват от Азербайджан и Туркменистан.

"Когато се възстановяват отношенията ни с Иран, аз съм твърд почитател да се възобнови "Набуко Вест" и да премине през наша територия", каза Борисов.

"За да бъдем конкурентноспособни на останалите държави, ние вложихме доста пари в "Булгартранзгаз“ и подновихме основната част от компресорните си станции. С нашата модернизирана газопреносна система имаме готовност и като бюджет, и като държава, ако това се приеме и стане приоритет за Европейската комисия – няма да търсим партньорство с никой на територията на България, а страна ни ще си инвестира в още една-две тръби по старите трасета и съм убеден, че след една-две години ще си избием парите от транзитните такси", допълни още Бойко Борисов.