Операция Октопод е била обсъждана между премиера Бойко Борисов и директора на ЦРУ Леон Пенета, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Пенета е уверил Борисов в силната подкрепа на САЩ в борбата с корупцията у нас и осигуряването на сигурността на страната.

Уверих премиера, че ще направим всичко възможно, за да продължим доброто сътрудничество, особено с оглед усилията за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност тук в България, каза Пенета.

От своя страна Борисов ограничи коментарите си за срещата до репликата „чухте оценката на ЦРУ за борбата ни с корупцията". По-късно подробностите бяха представени от Цветан Цветанов.

Темата с реформите на българските разузнавателни служби не е коментирана. Въпреки това Цветанов беше категоричен, че няма да допусне реформите в МВР да се превърнат в експеримент.

Ето какво още каза Цветанов:

МВР няма да допусне да се превръща в поредния експеримент, който трябва да бъде приложен към служителите, защото само мога да дам като равносметка за миналия мандат - бяха проведени две диаметрално противоположни реформи, което доведе до по-ниска ефективност, демотивация и несигурност за служителите. Мога да ви уверя, че с краткосрочните мерки, които вече са изпълнени, това бяха законодателните в изчистването на профила между МВР и ДАНС, оттам дойдоха едни, макар и минимални, съкращения, които бяха като дублиращи звена в ДАНС.

Цветанов съобщи, че следобед предстои провеждането на поредната акция. Коментарът на министъра във връзка с акцията в Стара Загора, при която е разбита група за грабежи.

Колегите задържаха организираната престъпна група, предимно рецидивисти или хора, които се занимават с подобен вид дейност. На трима от шестимата ще бъдат повдигнати обвинения конкретно за извършването на въоръжения грабеж тогава, но по почерка, по манталитета на стари въоръжени грабежи на територията на Старозагорско смятам, че ще можем да вържем с доказателства, обясни той.