Вече 15 месеца финансовата сметка на страната е отрицателна, т.е. изтъняваме валутния борд. Това изтъкна като тревожен сигнал за българската икономика Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара, по време на среща с посланика на САЩ у нас.

От своя страна Сашо Дончев, председател на УС на БСК, изказа загриженост, че проблемите се задълбочават - и с Търговския регистър, и с обществените поръчки, и в съдопроизводството. Дончев остро критикува засилването на намесата на държавата в икономиката и посочи редица негативни примери в това отношение, като

национализирането на фондовата борса, на резерва на НЗОК, както и част от средствата на професионалните пенсионни фондове; опитите на държавата да се намесва в ценообразуването (вкл. на горивата и храните); нежеланието да се либерализира енергийният сектор (в нарушение на европейските директиви); продължаващото кръстосано субсидиране на цени чрез непазарни подходи.

Всеки месец стартира нова държавна компания, като само от началото на годината имаме три нови държавни компании: за проектиране на пътища, за туристическа реклама и за учебно-професионалните центрове, изградени с немско финансиране. Не се използват достатъчно възможностите за публично-частно партньорство, а за всички е ясно, че държавата не е добър стопанин и мениджър – посочи той.

Пример в това отношение е Търговският регистър, чието ръководство се сменя при всяка смяна на правителството, а това създава нестабилност и е предпоставка за неефективност на управлението на този така важен за бизнеса инструмент, изтъкна Дончев.

Божидар Данев от своя страна информира посланика на САЩ за бизнес климата у нас, акцентирайки върху задълженията на държавата и общините към бизнеса – предпоставка за рязко увеличение на междуфирмените задължения. Рязко растат таксите, които се превръщат в скрито данъчно облагане. Сринаха се чуждите инвестиции. Расте броят и обемът на лошите и преструктурираните кредити, изтъкна Данев.

Бизнесът е недоволен от нестабилната законодателна среда: само през втората половина на 2010 г. са променени 103 закона, а някои от тях са изменяни повече от два пъти, като общо промените са 231. Четири закона са приети с обратно действие, 19 са влезли в сила в деня на обнародването им, а 40 са променяни по повече от два пъти. „Не се прави оценка на въздействието на промените в законодателството, а това допълнително допринася за непрекъснатите му промени”, подчерта Божидар Данев.

Представителите на БСК са се спрели на проблеми като размера на реалната безработица, която достига 17%. Те са изтъкнали нарастващия брой на държавните чиновници, като само в НЗОК работят 2 хиляди такива. Работодателската организация е изразила притеснения и по отношение на спадащия трудов морал и ширещото се негативно отношение към успелите хора в България, в които неща, според БСК, държавната намеса има пръст.

Посланикът на САЩ Н.Пр. Джеймс Уорлик, който е гостувал на БСК късно снощи, е разговарял с представителите на българския бизнес почти 3 часа.