Европейският съюз се задейства след продължило 4 години разследване на Google Inc. Брюксел обвини интернет гиганта в злоупотреба с господстващо положение на пазара на търсене в глобалната мрежа и започна ново разследване на софтуера за мобилни телефони Android.

Европейската комисия обяви, че изпраща т. нар "изложение на възраженията" на Google. Според регулаторите компанията несправедливо се облагодетелства, показвайки с предимство в търсачката си резултатите, от които има търговски интерес, пише

Освен това ЕС започна да разследва договорите на Google с производителите на телефони и таблети и това дали те са съдържат клаузи с които се ограничава използването на модифицирани версии на Android.

"Ако разследването потвърди нашите опасения, Google ще трябва да се изправи пред правните последици и да промените начина, по които прави бизнес в Европа", коментира еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Търпението на ЕС се изчерпа, след като три последователни споразумения с компанията не успяха да задоволят критиците и нейните конкуренти. 

Google има 10 седмици, за да отговори на възраженията на ЕС и може да поиска закрито заседание за разглеждане на случая.