Европейската комисия започна мащабно разследване срещу големи петролни компании и анализаторски фирми, които са заподозрени, че са манипулирали цените на петрола и биогоривата в продължение на почти 10 години. По този начин са нарушени антитръстовото законодателство и са ощетявани крайните потребители.

Схемата на измамата е била подобна на скандала с лихвения индекс LIBOR.

Вчера лондонските офиси на British Petroleum и Shell са били посетени от инспектори, потвърждават от двете дружества. Предстоят проверки и във фирми в Холандия и Норвегия, където работи Statoil. Анализаторската компания Platts също признава, че е обект на проверката. 

Според Европейската комисия може да се окаже, че с действията си дружествата са оказвали значителен ефект върху цената на петрола, което се е отразявало върху разходите, заплащани от крайните потребители. С договарянето на цените големите играчи в бизнеса са създали бариери пред останалите да участват в процеса по ценообразуване на горивата и така е трябвало да приемат цените на монополистите.

Тъй като цените се определят на тъмно, потребителите няма как да знаят дали цената, която плащат на бензиностанцията отразява справедливо стойността на горивото. Очаква се проверката на Европейската комисия да доведе до яснота за прилаганите схеми в ценообразуването на петрола, петролните продукти и биогоривата.