Старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" е било подарено, а не продадено, заяви пред журналисти в Сливен Диан Червенкондев - председател на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене", съобщава БТА.


По думите на депутата през 2006 година е бил сключен договор за продажба на старото оборудване на цена от 205 милиона евро, без да бъдат направени оценка и търг. Реакторите са били продадени, защото е било преценено, че са остарели.

 

В цената на този договор бившите управляващи са подписали и клауза, според която всички разходи по транспортирането, застраховането и митнически и други такси на оборудването са част от тази цена. До момента България е получила 77 милиона от цялата сума.


Същото това оборудване от три години работило нормално и успешно в Калининската атомна централа, каза още Червенкондев.


Той посочи и други констатации на временната комисия. Според него е било допуснато грубо нарушение на Закона за обществените поръчки при организирането на конкурс, без обаче да бъде сключен договор за изграждане, доставка и строителство на АЕЦ "Белене".


Червенкондев каза, че е била договорена цена за доставка и строителство за близо четири милиарда евро, но не е било договорено колко ще струва оскъпяването й.


По думите му друго нарушение е сключването на споразумение с фирмата-строител "Атомстрой експорт" за разрушаване и разчистване на площадката на АЕЦ "Белене", на стойност 109 милиона евро, като не са посочени нито дейностите, нито съответните цени. Компанията впоследствие е превъзложила работата на български фирми. По оценки на комисията тази дейност е могла да бъде извършена за около 50 милиона лева.