Въпреки увеличеното присъствие на туристи от Израел по нашето Черноморие сега, истинският бум се очаква догодина, прогнозираха за БТА туроператори.

На морето тази година има ръст на румънски туристи, както и на тези от Гърция, Полша, Унгария, Белгия и Холандия, а също и от Прибалтийските републики, сочат данните на хотелиерите.

Фактът, че сърбите и македонците вече пътуват без визи за България, също е довело до ръст на туристите от тези страни, но те не са определящи за ръста на туристопотока като цяло. Те се насочват най-вече към съставните селища на община Несебър - Равда, Свети Влас, Обзор, където избират частни квартири и по-малки хотели.

Интересът към Черноморието ни се дължи на факта, че нашите морски курорти вече предлагат цени, подобни и даже по-добри от тези на курортите в съседна Гърция и Турция, коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Несебър. Тя каза, че резервациите за почивка през юли и август бележат 10 на сто ръст в сравнение със същия период на 2009 година.

През август туроператорите констатират и засилено българско присъствие по Южно Черноморие.

Легловата база в Несебър, курорта "Слънчев бряг" и Свети Влас е на 100 процента заета, заяви Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в курорта. Хотелите са продали всичките си нощувки до края на месеца, свободни стаи не могат да се намерят.    
Засега като най-търсени за почивка на море от българите са "пакетите" за 5  и 7 дни с включени освен нощувка, закуска и вечеря, следвани от тези с три хранения.

Чужденците също предпочитат туристическите пакети, но за по-дълъг период - от 10 дни. Цените за нощувка в хотелите на територията на община Несебър варират между 25 и 70 лева. В комплекса "Слънчев бряг" може да се нощува за 120 лева на човек, като в цената на нощувката е включено всичко, свързано с почивката.

В момента на територията на община Несебър почиват близо 160 000 туристи, а август обикновено е пиков за почивка.

Септември също се очертава като изключително силен за туризма в "Слънчев бряг", каза още Елена Иванова. Според нея причината е предпочитанието на немските туристи да почиват в началото и в края на сезона. Те са били най-много през юни, през септември резервациите им също скачат. Част от хотелите са резервирани до края на септември.

През първата десетдневка на септември се освобождават базите, които имат сключени договори с туроператори от Централна Европа. Местата им се очаква да бъдат заети от българи, които могат да почиват на преференциални цени.

През септември се очаква намаление на нощувките в курорта "Слънчев бряг" средно с 25 на сто. За българи се предлагат специални цени за уикенд пакети. Те са изключително подходящи за семейства с деца, особено в хотелите, където се предлагат СПА-услуги с вътрешни басейни, информира Иванова.