Кметовете на Бургас и Пазарджик могат да спят спокойно. Креслата им в съответните общини най-вероятно ще си останат техни и след изборите, защото към момента и очакванията, и нагласите на съгражданите им работят в тяхна полза.

Не е така обаче за градоначалниците на Силистра, Велико Търново и Стара Загора, които може би е време да си вземат сбогом с властта и да направят равносметката след четирите си години кметуване.

Това показват данните от онлайн проучването на обществените нагласи по места, провеждано от Уеб Рисърч и агенция ЕСТАТ.

Събраните от 20 юли до 30 август данни показват, че 84.8% от бургазлии очакват сегашният кмет Димитър Николов да спечели изборите. Нещо повече, 71.8% от участвалите в онлайн допитването, не само са сигурни в победата му, но и предпочитат той да остане начело на общината.

Николов вече обяви намеренията си да опита втори мандат и тази есен ще се яви пред избирателите като кандидат на ГЕРБ за Бургас.

В анализ за свършеното от него през годините, в които бе на власт, Дарик радио отбелязва: "След четири години управление в Бургас Димитър Николов направи така, че накара своите опоненти да мечтаят. Кметът запази своя екип непокътнат с цената на всичко. Сега отива на избори със свършеното от него и екипа му, а то е пред очите на всички и може да се види и пипне. Това са ремонтираните улици, градския център и Морската градина."

Почти сигурно изглежда бъдещето и на пазарджишкият кмет Тодор Попов, ако се съди по нагласите на интернет аудиторията. От участвалите в допитването 74.6% са убедени, че той ще получи нов мандат, ако участва на изборите. Наред с това симпатиите си за него, които биха изразили в гласуване, изразяват 63.35% от анкетираните. Така процентът на хората, които не само очакват, но и предпочитат Попов да продължи да е кмет, достига 58.3% от гласувалите в анкетата пазарджиклии, което дава достатъчно основание на Попов да е спокоен за поста си.

Впрочем избирателите едва ли са забравили колко трудна бе победата му на изборите през 2007 година, когато стигна до балотаж. Тогава в кметството го вкараха 2 хил. гласа в повече от опонента му, след изключително широката подкрепа, която получи от СДС, ССД, БЗНС, БЗНС-НС, ДП, Гергьовден и ВМРО.

Макар и малко куриозно, но юристът стана популярен и извън своя град през миналата година с яростната си опозиция срещу ... гей парада в София. Без да е ясно доколко това би му донесло повече ползи или повече тревоги на предстоящите избори, за отстояването на християнските ценности Попов бе окичен с орден от православната църква.

И докато бургаският кмет и кметът на Пазарджик има защо да подхождат със самочувствие към тези избори, то в 6 общини, които са и областни центрове, градоначалниците май доста са се изложили през последния си мандат и е време да си ходят от властта.

Нагласите на интернет - избирателите са такива, че Силистра обезателно трябва да бъде поета от нов управник, който да е по-добър от предишния. В проучването на Уеб Рисърч и ЕСТАТ 84.1% от силистренци очакват, че сегашният кмет е "пътник", като 85.2% от тях предпочитат кметството да има нов управник.

Велико Търново също е разочаровано от досегашния си кмет Румен Рашев, който няма и намерение да се пробва за нов мандат. Голяма е групата на анкетираните боляри (84.1%), които очакват, че със сигурност ще има ново лице в управата на общината. Освен това 80.4% от тях биха подкрепили нов кандидат за кмет.
 
По същия начин с очаквания, че досегашните кметове си отиват, са в Стара Загора (79%), Русе (73%), Видин (77.3%), Враца (64.3%). Костадин Паскалев също се сбогува с кметския пост в Благоевград според 68.9% от благоевградчани. 

Градовете, в които този въпросът е най-труден за интернет избирателите, са Пловдив, Сливен и Смолян. Там с очаквания, че сегашният кмет остава на власт, са около 50% от анкетираните.

Осреднените данните от проучването на национално ниво показват, че едва една четвърт от хората по общини запазват доверие в настоящите си кметове и са убедени, че те ще получат по още един мандат. Доста по-голям е процентът на хората, които искат нещо ново. Според гласуването 34.9% от интернет избирателите очакват и ще гласуват за промени, а 10.9% от запитаните си знаят отсега, че от изборните резултати ще ги заболи. Това е делът на хората в България, които харесват сегашните си кметове, но са убедени, че друг опонент ще им дръпне стола.

*Данните са от онлайн анкетно проучване в периода 20 юли – 30 август 2011 г. и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.