Бургас изпреварва София по качество на живот. Това показва проучване на "Евробарометър", поръчано от Европейската комисия, за да послужи като основа за бъдещата насочена политика на развитие в градовете.

Анкетата е проведена сред гражданите на 83 европейски града в периода 15 ноември - 7 декември 2012 г. Крайморският град заема 23-то място, докато столицата ни е на едва 67-о място.

Бургас попада в категорията на градовете с население между 50 и 100 хил. души. София е определена за град XXL, в който живеят между 1 и 5 млн. души.

Въпреки разликата в категориите, жителите на морския град отчитат повече плюсове, отколкото тези в столицата. Така например 44% от жителите на Бургас казват, че са много доволни от мястото, където живеят.

48% от запитаните отговарят, че са по-скоро доволни от населеното си място. Отговорите на софиянци далеч по-незадоволителни - едва 35% отговарят, че са много доволни от града си.

Като "много доволни" от живота в Бургас се определят 19%. В същата скала столицата се намира на едно от последните места с едва 14%.

Проучването показва още, че 18% от участниците в анкетата дават задоволителна оценка на състоянието на пътищата и сградите в крайморския град.

Други 40% пък ги определят като "по-скоро задоволителни". В София само 5% са доволни от състоянието на улиците и сградите. Цели 33% отговарят на този въпрос с "въобще не съм доволен".

Отново в Бургас са по-щастливи от обществените си места и зелените площи. 25% от анкетираните дават най-висока оценка на обществените места, а цели 40% са много доволни от зелените площи в морския град.

В София едва по 8% одобряват публичните места и зелените площи.

Тези оценки се дублират и по отношение на културните събития в двата града. Бургас води и на терена на одобрение сред жителите към спортните площадки и съоръжения.

В битката за градския транспорт отново води Бургас. 21% от участниците в проучването дават най-висока оценка за качеството му, като други 46% също са по-скоро положително настроени. В София 19% дават най-висока оценка, а 11% въобще не одобряват услугата.

За високото качество на живот в градовете основна роля играе местната власт. Логично административните услуги и доверието в администрацията като цяло получава по-висока оценка в морския град, отколкото в София. 14% са доволни от услугите на местната власт в Бургас, докато едва 6% от столичани дават положителен отговор. Цели 23% въобще не са доволни от услугите на местната управа, като недоволните бургазлии са само 13%.

Едва 7% вярват в своята администрация в София, като в Бургас положителният отговор на този въпрос дават 14% от запитаните. Подобна разлика в резултатите има и по отношение на образованието и сигурността. В столицата едва 7% са много доволни, докато за Бургас процентите са 21. 7% от софиянци се чувстват сигурно в града си за сметка на 26%, които въобще не са доволни от безопасността в София. В морския град сигурност изпитват 24%, за разлика от 11% от анкетираните.

Интересен е фактът, че по-голямата част от запитаните в Бургас дават най-положителен общ отговор на три въпроса, свързани с околната среда. 19% от жителите на Бургас вярват, че се борят срещу глобалното затопляне, а в София процентите са 10.

За сметка на това обаче 31% от столичаните въобще не смятат, че животът им е в насока към опазване на околната среда. 5% от хората са определили София като чист град, а в Бургас такъв отговор са дали 17%.

В обобщение, 75% от бургазлии са много доволни, че живеят в града си. Други 20% са "по-скоро доволни", като само 2% от анкетираните въобще не харесват града си. 48% от интервюираните софиянци са много доволни, че живеят в столицата, а цели 7% дават най-отрицателният отговор.

Резултатите на София като европейска столица също повдигат много въпроси относно качеството на живот. Столицата ни е сред 6-те най-малко защитени столици на ЕС. По-малко от половината столичани имат доверие на съгражданите си, което поставя София в крайните редици по скалата.

София се нарежда сред 11-те евростолици, където са най-недоволни от образователната система. Също така столицата ни се нарежда до Атина, Рига, Букурещ и други сред 8-те най-недоволни от здравните услуги евростолици.

Участниците в анкетата, проведена на територията на Бургас са 500. В столицата в запитването са се включили 504 души. Всички резултати може да видите тук, а самите обобщения от изследването тук.