Общо 7 930 000 лева са били откраднати чрез скиминг в България през миналата година, показват данните на компания за финансови анализи, цитирани от „24 часа". Банковите карти в страната са достигнали 8 259 629, или приблизително по една на човек.

Скимингът е метод за събиране на данни от кредитна, дебитна или друга банкова карта чрез банкомат или ПОС терминал.

Измамникът предварително монтира на машината записващо устройство тип скенер - скимер, което разчита и копира данните от магнитната лента на банковата карта. То не може да се забележи и когато човек сложи картата си в "заразеното" устройство, скимерът моментално записва данните от картата. След това получената информация се нанася на нова пластика и се използва за източване на средствата на нищо неподозиращата жертва.

Има различни видове скимиране, но всички разчитат на магнитната лента на банковата карта, за да свалят информацията, която им трябва. Повечето карти разполагат и с чип. Той е много по-модерна и защитена технология, докато магнитната лента се използва от 50-те години.

Съвременните банкомати имат четци и за лентата, и за чипа, за да могат да се ползват и по-стари банкови карти. За извършване на трансакция обикновено се използва много по-незащитената магнитна лента.

По неофициални даннни най-големите спецове със скиминга са наши сънародници. От всички измами от този тип в света 95% са извършени от българи, твърдят експерти. През 2008 г. заради въвеждането на чипа се е наблюдавал спад на кражбите със скиминг, защото измамниците не знаели как да го заобиколят.

От 2010 година обаче те се справят с проблема и оттогава размерът на откраднатото непрекъснато расте. България не прави изключение от общото "правило".

През 2012 г. чрез скиминг у нас са били източени 7,71 млн. лв., а през 2008 г., откогато се води статистиката - 6,89 млн. лв.