България е 45-та от 159 държави в света по икономическа свобода, сочи ежегодната класация на института Fraser. Страната ни е оценена със 7,39 точки от максимално възможни 10. Позицията ни е равна с Израел, Монголия и Никарагуа. В рамките на ЕС България е 20-та. В друга подобна класация - на фондация Heritage, България беше поставена на 60-то място с резултат от 65,9 точки.

Най-висока оценка от 10 точки от Fraser, получава данъчното облагане на доходите заради плоския данък. По категорията “съдебна система и право на собственост” сме оценени най-ниско - 5,05 точки, макар че резултатът се подобрява с 0,12 точки спрямо предходната година. По показателя “стабилни пари” страната ни традиционно получава висока оценка - тази година е 9,24 точки. Това означава, че инфлацията в България е ниска и стабилна, не се ограничава обменът на валута и може свободно да се поддържат банкови сметки в чужда валута.

По свобода на международната търговия България също получава висока оценка - малко над 8 точки. Влошава се обаче оценката за регулиране на кредита, труда и бизнеса.

Хонконг остава световен лидер по икономическа свобода. На второ място се класира Сингапур, на трето - Нова Зеландия, а на четвърто - Швейцария. Канада, Грузия, Ирландия, о. Мавриций и Обединените арабски емирства събират еднакъв резултат и споделят петото място в класацията. Следват Австралия и Великобритания, които също имат еднакви оценки. Същевременно страната с най-ниска оценка е Венецуела.