На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ, свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 
След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата.
 

В понеделник премиерът предупреди, че министърът на здравеопазването "ще си отиде, ако не влезе в час". Според Борисов основните провинения на Стефан Константинов са две - "върви след събитията и оставя друг да му вади горещите картофи". Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, бяха категоризирани от премиера като "най-горещите картофи" в здравното ведомство.
 
Министър Трайков си отива заради провала на форума в Катар и "Горубсо - Мадан". Нито един катарски бизнесмен не се яви на бизнес форума в Доха, където бяха представители на сто български компании. Миньори и работещи в администрацията на "Горубсо - Мадан" настояха на протест за изплащане на заплатите и отнемане на концесията за експлоатация на рудника. Министър Трайков коментира в Катар, че Министерството на икономиката предприема действия по отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан". Според концесионния договор при системно нарушаване на условията за осъществяване на концесията и системно нарушаване на условията по договора, концедентът има право да прекрати концесионния договор с едномесечно писмено предизвестие. Задължението е свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, което е установено от Главна инспекция по труда.

Д-р Стефан Константинов оглави здравното ведомство в края на 2010 г., след като предшественикът му - Анна-Мария Борисова, подаде оставка. Той е третият министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов - след Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова.
 
Д-р Константинов е роден през 1966 г. Завършил е Медицинския университет в София през 1989 г., а през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология. Работил е в Тунис. Член на борда на директорите на Кюстендилската болница е, където работи като акушер-гинеколог. Константинов е зам.-председател на Българския лекарски съюз и стана и.д. шеф, когато Божидар Нанев беше избран за министър на здравеопазването.

Трайчо Трайков е начело на Министерството на икономиката и енергетиката от началото на мандата на ГЕРБ.
 
Роден е през 1970 г. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално стопанство. Специализирал е финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. Бил е консултант по сливания и придобивания в страни от Централна и Източна Европа. Присъединява се към екипа на ЕВН през 2006 г., която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора.