България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и от гледна точка на разнообразяване на доставчиците на енергия за България.

Това каза пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който ще представи в София ползите, които общият енергиен съюз ще донесе на страната и региона на Югоизточна Европа.

Той увери, че ще представи днес на енергиен форум заключенията и оценката на напредъка ни. "Ще поискам да разбера дали България има същото впечатление за напредък. Разбира се, ще говорим и за това какво трябва да се прави тази и следващата година", уточни той.

"Особено след научените уроци от Южен поток и след като събрахме през февруари всички страни членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще, и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си. Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяване на източниците", посочи Шефчович.

Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ, например, от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това. Виждаме, че южният газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре и смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020. Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още едни източник на газ за България. Мисля, че е много важно да гледаме на ситуацията от гледна точка на това как можем да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честна цена и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност, отколкото днес", каза Шефчович.

На въпрос дали България консултира с Европейската комисия стъпките си, свързани с Южен поток, той заяви, че е в постоянен контакт с българските партньори.