България има готовност да участва и в двата енергийни проекта – Набуко и Южен поток, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Енергийните проекти са важни за България, за региона, за целия свят. В тях има и много политики, колкото и аз да се опитвам да ги изтегля от тази зона и да говорим само за финанси и икономика. Става въпрос за политическото значение преди всичко на Набуко и Южен поток. Знаете, че приоритет на Брюксел е Набуко, но Южен поток върви много бързо и почти всеки ден се присъединяват европейски държави, от ЕС към него, каза премиерът.

Това, което съм говорил с руския премиер Путин, го казах и на американската страна: България спокойно може да поеме и двата проекта и са изгодни и двата за нас. Така че който стартира по-бързо, работим с него, и, разбира се, не се отказваме от другия, допълни Бойко Борисов.

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Ричард Морнингстар, специален пратеник на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия.

Виждаме и оценяваме усилията на правителството България да играе важна роля в енергийната политика на Европа. Действията, които предприемате ще ви позволят да бъдете енергийно независими. Това заяви пред министър-председателя Бойко Борисов специалният пратеник на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар. На срещата двамата обсъдиха проектите Южен поток и Набуко - алтернативно трасе за доставката на природен газ, което ще свърже централноевропейските пазари със страните-производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия.

Специалният пратеник поздрави правителството за действията в енергийния сектор и мерките, които се предприемат. Високопоставеният американски дипломат оцени усилията, които екипът на премиера Бойко Борисов предприема за справяне с корупцията.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари за подкрепата и подчерта, че предишното правителство, за съжаление, е сключило договори, които не са финансово обезпечени. По този начин или се затруднява реализирането на проектите, или трябва да плащаме огромни неустойки, подчерта премиерът.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството между България и САЩ, както и въпроса за отпадане на визите при пътуване на български граждани в САЩ. Много съм доволен от срещата, която имах във Вашингтон с външния министър Румяна Желева преди дни, подчерта пред премиера специалният пратеник Ричард Морнингстар. По-късно днес той ще разговаря и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.