И преди, и след "Катуница", българите пишат Добър 3.60 на сигурността в държавата.

 

Хората не се чувстват в достатъчна степен защитени от насилие и посегателство върху частната им собственост, като това важи в голяма степен за живеещите в големите градове. Въпреки това оценката не е толкова ниска, че да потвърждава лозунгите от протестите през последните пет дни, в които митингуващите се оплакаха, че беззаконието взема връх.

 

Според провежданата от Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ анкета в интернет най-доволни от сигурността в своя град са жителите на Смолян, Кърджали и Монтана. Оценката, която анкетираните в тези градове поставят на местните органи е над Добър 4 по шестобалната система. В Смолян са само на две десети от петицата, което е най-добрата оценка, давана за състоянието на сигурността в страната.

 

В същото време най-критични към полицията и местните органи по сигурността са в Сливен. Там избирателите директно завъртат двойка по този въпрос и пращат отговорните институции на поправителен.

 

В Пловдив, откъдето тръгна напрежението и притесненията за етническия мир в страната, оценката на сигурността е от сравнително високите - Добър 3.80. Във Варна пък, където протестите бяха особено остри, хората оценят сигурността в града с Добър 3.65. В София оценката е Среден 3, което е нормално за голям град, но ненормално ниско за столица на държава с 3 млрд. лв. бюджет за отбрана и сигурност.

 

*Данните са от онлайн анкетно проучване и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.