Българите изхарчиха 22 млн. евро в чужбина с дебитни и кредитни карти Visa по празниците. Данните обхващат времето от 20 декември 2014 г. до 5 януари 2015 г. и показват ръст от 16% спрямо същия период на миналата година. Броят на покупките надхвърля 458 000, което е с 13% повече на годишна база.

За трета поредна година българите са насочили най-много средства към Великобритания - направени са покупки за над 7.7 млн. евро и това е най-голямата сума в сравнение с останалите държави по света.

Само за двуседмичния период около празниците притежателите на издадени от български банки карти Visa са регистрирали почти 238 000 покупки. В сравнение с предишния период, тези числа отчитат 12% ръст в общия потребителски разход на българите и 15% увеличение в броя на направените от тях покупки.

Освен във Великобритания, в края на 2014 г. и началото на 2015 г. значителна употреба на български карти Visa е регистрирана при търговци от четири други държави – САЩ, Италия, Австрия и Унгария. Сумата, която българите са похарчили около Коледа и Нова година във всяка една от тях, надхвърля 1 млн. евро, а общият брой на покупките е над 50 000.

Извършените към петте държави трансакции представляват 55% от общия брой покупки, осъществени с карти Visa в чужбина.

Употреба на български Visa карти през отминалите празници е регистрирана и в екзотични дестинации като Сейшелските острови, Малдивите, Танзания, Оман, Лесото и Мадагаскар.