С 35% ще се вдигне производственият капацитет на заводите за акумулаторни батерии в Монтана и Добрич, съобщи пред "Капитал Daily" Атанас Бобоков, председател на съвета на директорите на "Монбат". Модернизацията ще се извърши в рамките на настоящата година, без да се налага прекъсване на производствения процес. Тя ще струва 8.3 млн. лв., като почти половината средства се осигуряват безвъзмездно по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". 

Останалата част се поема от компанията, която е заделила собствени средства за технологичното обновление. То се очаква да доведе до ръст на продажбите още през настоящата година.

За европейското финансиране двата завода в групата са се преборили поотделно, кандидатствайки със собствени проекти по процедурата. Близо две трети от привлечените средства ще получи заводът на "Монбат" в Монтана, а останалите ще бъдат насочени към фабриката "Старт", която се намира в Добрич. И за двете ще бъдат закупени нови машини, поточни линии и автоматизирани системи. 

"Купуваме машини от Канада, Америка, като гледаме да доставим най-доброто, което е на пазара в момента", каза Атанас Бобоков. Той обясни, че с подмяната на оборудването не само ще се вдигне производственият капацитет и ефективността на двете фабрики, но готовите акумулаторните батерии ще са по-качествени и с по-ниска себестойност. Технологиите няма да направят излишен труда на работници и се предвижда запазване на броя на служителите в двете фабрики.

Традиционно "Монбат" работи за европейския пазар, Северна Африка и Близкия изток. От разговора с ръководителя на дружеството стана ясно, че то ще търси позиции в Украйна. "Очаквам да направим и първия износ за Русия през тази година", прогнозира Атанас Бобоков, като допълни, че досега българската компания не е продавала там. По думите му през тази година се очакват подобрения на продажбите в Южна Африка, тъй като е инвестирано в по-добрия пласмент на акумулаторите, както и в Латинска Америка.

Освен от традиционния си бизнес с акумулатори за автомобили през тази година "Монбат" очаква резултати и от други свои инвестиции. Заводът за светодиоди "Окта лайт България", в който дружеството има мажоритарен дял от 51%, се очаква да направи по-съществен принос.