България се срина с още три места в класацията по конкурентоспособност и вече е на 57-мо от 60 места. Това стана ясно при представянето на Годишника на световната конкурентоспособност за тази година. От 38-мо място през 2009 г., което е било най-доброто за страната ни, сме се сринали до дъното на класацията, като след нас остават единствено Хърватия, Аржентина и Венецуела.

Пред Дарик Мартин Цанов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че основният проблем е натискът върху бизнеса, оказван от администрацията. По думите му с цел да се увеличи събираемостта върху малкия и среден бизнес е оказван натиск, който реално му е пречил да работи.

Слабостта на страната ни е, че липсва основата на конкурентоспособността - инфраструктура, като под това понятие се има предвид освен базисната и научноизследователската и образователната инфраструктура, качеството на публичните услуги. „Когато нямаш база, на която да стъпиш, оттам нататък е много трудно да се постигне икономическо развитие", каза Цанов. В допълнение той посочи като негативи за страната ни корупцията, скрита икономика, укриване на данъци.

Не на последно място той посочи изключителната потиснатост на българския бизнес поради административен натиск.