Българските бири са статически значим източник на витамин В, показва съвместно изследване на Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Получените резултати показват, че при консумацията на един литър пиво могат да се задоволят до 75% от дневните потребности от витамин В (фолиева киселина), от аскорбинова киселина (витамин С) – до 100%, от никотинова киселина – до 35% и от рибофлавин – до 15%.

В зависимост от марката на пивото количеството на фолиевата киселина варира от 10 до 320 микрограма в порция от 500 мл, като не се наблюдава разлика между светло и тъмно пиво. Голямата вариация в съдържането на витамина се дължи на различните суровини и технологии, използвани от производителите.

Някои марки пиво притежават много високо ниво витамин В9, което е близко до препоръчителната за прием дневна доза от 400 мкг.

В пивото витаминът се образува от пивоварните дрожди по време на ферментацията, а известни количества идват и от пивоварния ечемик. Кълненето на зърна е древен и широко разпространен метод за повишаване на тяхната хранителна стойност. Установено е, че при кълненето на ечемика се увеличава 5-6 пъти количеството на рибофлавина, 2 пъти на никотиновата киселина и почти 2 пъти на фолиевата киселина. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст. Ето защо предимството на пивото е, че то се произвежда не само от зърнени култури, но от специално малцуван ечемик. 

Фолиевата киселина  и нейният биологично активен аналог тетрахидрофолиевата киселина е незаменим витамин, необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Недостигът на витамин В9 води до развитие на животозастрашаваща анемия, повишава риска от редица заболявания, включително появата на тумори. Епидемиологичните изследвания показват, че употребата на фолиева киселина предпазва от дефекти на нервните окончания, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво и вероятно от болестта на Алцхаймер и рак на гърлото.

Поради ключовото значение на фолиевата киселина за здравословния начин на живот се води подробна статистика за нейното присъствие в режима на хранене. Най-съществени източници са листните зеленчуци като салата, спанак, някои варива, черен дроб, слънчогледово семе, дрожди, пиво и други. През последните години редица компании предлагат храни, обогатени с витамин В9. Обикновено това са различни зърнени закуски, хляб, бира.