Петролът направи силен скок снощи до $ 128.60, но след това цените се върнаха около $ 125 за барел, след като израелският вицепремиер Шаул Мофаз предупреди, че Иран е на път да направи голям пробив в развитието на ядрената си програма. Мофаз, подчерта, че всички санкции срещу Иран трябва да се приложат още тази година, вместо да се позволява на иранците да развиват ядрената си програма до смяната на американския президент.

БТА цитира Мофаз, според когото „Трябва да настояваме Иран да спази поставените срокове. Това е надпревара с времето и ние я губим". Израелският вицепремиер обаче уточни, че е привърженик на дипломатическите решения и определи другите възможни действия като "крайни мерки".

 

Думите на Шаул Мофаз отново предизвикаха опасения от евентуален удар от страна на Израел към Иран, който може да създаде затруднения за износа на петрол от страните от Персийския залив.

Същевременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад декларира от своя страна, че ислямската република ще устои със сила на всякакви усилия за забавяне на ядрената програма, съобщи Bloomberg.

 

Днес изтича неофициалният срок, в който Иран трябва да отговори на последните предложения направени от т. нар. група 5+1 във връзка с ядрената програма на ислямската република. На 19 юли групата, която включва петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - плюс Германия, предложи на Техеран да направи необходимото, за да предотврати налагането на нови санкции от Съвета за сигурност на ООН, ако Иран замрази разширяването на своята ядрена програма. Техеран обаче отказа да се съобразява с каквито и да било срокове, уточнява БТА. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, който преговаря с Иран от името на шесторката, се въздържа вчера да обяви, че Техеран не е спазил срока. Според европейски дипломати Западът все пак се надява да получи отговор следващата седмица. "Ако не е събота, а другата седмица, няма да вдигаме шум, важното е да получим отговор през следващите няколко дни", заявил пред Ройтерс дипломат от ЕС.

 

В европейската сесия вчера цената на петрола бележеше спад, заради свиващото се потребление в Съединените щати, като опасенията за търсенето са засилиха след данните от трудовия пазар от Америка. Цената на черното злато се понижи до $ 122.10, за да изгрине за броени часове до $ 128.60 след новините около Иран.

Според анализатори обаче, лошите икономически новини имат надмощие над геополитическите страхове.

Така финално цените бързо се понижиха до $ 125.10 на електронната борса в Ню Йорк и $ 123.34 за барел „брент” в Лондон.

 

Цената на златото затвори снощи на $ 917.50 за тройунция при $ 919.20 вчера сутринта.