Курсът на еврото към долара се стабилизира на ниво $ 1.2299, като подкрепа му оказа изказването на Жан - Клод Трише, в което председателят на Европейската централна банка посочи, че на обединената валута може да се гласува доверие и спекулации за англо-саксонски конспирации са безпочвени.

Фактор за стабилизирането на търговията при това равнище е и празникът Memorial Day, заради който играчите от САЩ и Великобритания все още са в почивка.

На стоковите пазари цената на петрола се консолидира над $ 74 за барел. Към финала на европейската сесия барел лек американски петрол се търгува срещу $ 74.39, а сортът брент струва $ 73.62 за барел. 

Търговците са в очакване на данни за безработицата в САЩ, като наред с това асимилират информацията за очаквани между 14 и 23 тропически бури през тази година, като в това число влизат и 7-те основни урагана, които традиционно нанасят поражения върху преносната инфраструктура.

11:49 часа

Петролът се задържа над $ 74 за барел, а Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК повиши цената на продукцията си с 14 цента до $ 70.62 за барел.

Към този час контрактите за барел лек американски петрол се търгуват при $ 74.46 за барел, а сортът брент се котира при $ 73.74 за барел.

Според анализатори ключов фактор за това движение е очаквания доклад за безработицата в Съединените американски щати. 

На валутните пазари еврото се стабилизира към долара въпреки негативните сигнали от понижения рейтинг на испанските дългови книжа. Така едно евро купува $ 1.2312.

08:22 часа

На стоковите пазари цената на петрола се покачи до над $ 74. Лекият американски петрол се котира за $ 74.21 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво $ 73.53 за барел.

След като кредитният рейтинг на Испания беше понижен и икономическите данни от САЩ разочароваха инвеститорите, те обърнаха поглед към по-рискови активи като петрола.

Заради официалните празници пазарите в САЩ и Великобритания днес ще са затворени, като анализаторите смятат, че пазарите ще са спокойни.

На валутните пазари еврото остава стабилно спрямо долара, въпреки понижения рейтинга на Испания. Двойката е на ниво $ 1.2313 за 1 €.