След като в четвъртък през нощта цената на петрола достигна невероятните $ 100.09 за барел, вчера по време на европейската и американската търговска сесия„черното злато” поевтиня с над $ 2 за барел.

Според анализатори,спадът вероятно е временна корекция преди отново да бъде атакувано нивото от $ 100 за барел. Наблюдаващи пазара пък отдават вчерашното поевтиняване на нефта на оповестените данни за безработицата в Съединените щати. Според данните на Министерството на труда, безработицата в САЩ е достигнала 5% през декември, спрямо 4.7% през ноември и е на най-високото си ниво от 2 години насам. Според експертите, увеличаването на безработните може да доведе до намаляване на потреблението на горива. При това на фона на отчетените повишени запасите от петролни деривати в САЩ, които са на най-високото си ниво от март 2007г., въпреки отчетения спад на запасите от суров петрол.

Към 17.00ч. българско време на електронната борса в Ню-Йорк лекият американски петрол се понижи до $ 97.78, а в Европа петролът сорт "брент" поевтиня до $ 96.64 за барел.

Пазарът затвори при котировки $ 97.91 за лекия американски петрол и $ 96.68 на борсата в Лондон.

Златото поевтиня тази нощ, заради опасенията, че достигнатите рекордни стойности са прекалено високи. Среброто също отчете спад. От 14 декември 2007г. „ценният метал” поскъпна с 8.9% заради опасенията, че отслабващия долар и високите цени на петрола ще предизвикат инфлация. Достигнатите котировки за фючърсите през февруари от $ 872.90 бяха „на косъм” от историческия максимум достигнат на 21 януари 1980г. от $ 873 за тройунция.

Борсите в Америка затвориха при цена за тройунция злато с незабавна доставка от $ 865.70 или спад с над $ 3 спрямо търговията в четвъртък. В Европа вчера златото поевтиня като в края на сесията се търгуваше за $ 862.60 за тройунция.