Новите цени на тока, които енергийният регулатор ще определи през юни, ще важат за година напред. Едва тогава ще се види точно как ще бъде изцяло либерализиран пазарът на електроенергия.

"Това ще доведе до повишаване на цената, тъй като в момента регулираните от държавата тарифи за бита са по-ниски от реалните пазарни", съобщи вчера комисарят Евгения Харитонова, пише "Сега".

Допреди година и половина практиката на ДКЕВР бе да определя цени веднъж годишно, но нормативни промени отвързаха ръцете на комисията да прави това във всеки момент, когато прецени, че се налага.

"Поскъпването на тока от 1 юли няма да бъде с 20%, както се тиражира", застрахова се Харитонова. Тя обаче не успя да направи прогноза за увеличението, тъй като дружествата все още не са подали заявленията си за нови цени. Срокът за това е 31 март.

"Познавам хора, битови потребители, които вече купуват електроенергия на свободния пазар. Те са едни от първите", каза още тя. В момента битовите потребители все още си купуват ток от регулирания пазар, чиито цени се определят от енергийния регулатор. В последните години обаче той често пъти е сравняван със социално министерство заради изкуственото задържане на цените за бита.

Харитонова коментира и изявлението на енергийния министър Теменужка Петкова, която наскоро обяви, че пълна либерализация на пазара ще има от началото на 2016 година. По думите на комисаря освен до положителни, това може да доведе и до отрицателни ефекти.

"Единият от тях е, че на този етап търговците на електроенергия не са готови да продават ток на отделни малки потребители. Това може да доведе до честа смяна на доставчиците и потребителите в междинния период да трябва да купуват ток от дружествата, наречени доставчици от последна инстанция, които към момента предлагат електроенергия на цена от близо 40-50% над тази на регулирания пазар", обясни Харитонова. Тяхната цена за свободния пазар в момента е 171 лв. на мегаватчас, а върху нея трябва да се добавят и таксите за пренос и достъп и др.

Бъдещите решения, както вероятно и новите цени на тока ще бъдат взети от новия състав на ДКЕВР, след като Народното събрание одобри промените в Закона за енергетиката. Основната идея е членовете на комисията да се избират от парламента, а тя да има два специализирани състава - за ток и парно и за ВиК. Отсега обаче идеята е подложена на остри критики от бранша, тъй като кандидатурите ще се издигат от партиите.